What’s for lunch?

Er wordt steeds meer aandacht gevestigd op het lunchmoment. Hetzij op individueel vlak of op het gebied van bedrijfslunches/-catering. In een week tijd kwam ik een drietal interessante diensten en producten tegen, die lunch op een verschillende manier positief veranderen.

Het eerste initiatief heet ‘Forkable‘, een concept dat inspeelt op de tijd en moeite die het kost om keer op keer de voorkeur van verschillende werknemers te moeten peilen en door te moeten geven aan het desbetreffende restaurant. Wanneer je je aanmeldt bij Forkable wordt gevraagd naar persoonlijke voorkeuren, diëten en allergieën. Vanaf hier gaat alles automatisch. Op basis van deze gegevens worden de lunches samengesteld met gerechten/producten afkomstig van aangesloten restaurants. Het bedrijf streeft na zoveel mogelijk te variëren binnen de kaders die werknemers geven en doet hiervoor suggesties. Indien gewenst kunnen deze suggesties gemakkelijk worden aangepast. Na iedere levering kan feedback worden gegeven op de maaltijd. Zo worden voorkeuren bijgesteld of weet het systeem dat het op de goede weg is.

Op dit moment is Forkable werkzaam binnen een klein aantal gebieden in de Verenigde Staten. Echter kun je wel je interesse aangeven. Wanneer er genoeg meldingen binnen komen voor een nieuw gebied zal Forkable zich uitbreiden.

627933-e63a8541be51a1c0766ae2f892aae91469ffed61

Voorbeeld weekmenu Forkable met mogelijkheid tot wijzigen.

Het tweede initiatief is ‘Prepd Pack‘. Deze lunchbox 2.0 maakt het makkelijker (en leuker) om na te denken over je lunch. Dit heeft betrekking tot het plannen van wanneer je welke maaltijden zult eten en het checken van de voedingswaarde via de aangesloten applicatie. Het Prepd pakket bestaat uit een modulair systeem van bakjes met verschillende maten en magnetisch bestek. De bakjes zorgen ervoor dat je de verhoudingen kunt variëren en aan kunt passen op je dagelijkse behoefte.

De applicatie die voor Prepd Pack is ontwikkeld, maakt het mogelijk om je lunches een week vooruit te plannen aan de hand van diverse recepten. Deze recepten zijn opgesteld door voedingskundige professionals en chefs en passen in diverse diëten. Uiteraard zijn de hoeveelheden perfect afgestemd op de bakjes die bij de box horen. De app houdt calorieën bij, geeft persoonlijke feedback waar nodig en exporteert de gerechten in een boodschappenlijstje. De lunches kun je soms dagen van tevoren al klaarmaken en bewaren in de koelkast. Meer tijd voor een kopje koffie in de ochtend dus!

Enbiun is een organisatie die zich onder andere bezighoudt met het heruitvinden van de Nederlandse bedrijfscatering. Door diverse cateringconcepten te testen bij de consument middels het Foodlab vergaren zij informatie en feedback om hun concepten extra te onderbouwen. Een initiatief dat mij erg aanspreekt is ‘activiteit gerelateerd eten‘. Hierbij kies je de soort lunch uit op basis van de activiteiten die je nadien nog uit moet voeren.

De bezoekers van het Foodlab kregen de volgende lunchopties voorgeschoteld: Stay Balanced, Power Up en Last Longer. Alledrie gebaseerd op de traditionele Nederlandse lunch: brood met beleg en een glas melk. Afhankelijk van hoe zij zich die middag op hun werk wilde voelen, maakten zij hun keuze. Wat mij betreft zou activiteit gerelateerd eten een focus moeten zijn binnen een bedrijfsrestaurant. Op die manier worden bewuster keuzes gemaakt en leer je welk effect bepaalde voeding heeft op je werkzaamheden.

foodlab-1200x500-5

Het Power Up lunchpakket.

 

Plaats een reactie